RAZSTAVA

Skupinska razstava na Golniku

Četrtek, 10.09.2009 ob 06:59  |  avtor: S. P.  |  komentarji: 0
Skupinska likovna razstava v kliniki Golnik ima dobrodejno in dobrodelno vsebino.

Skupinska razstava v kliniki Golnik. Foto: Arhivo
Skupinska razstava v kliniki Golnik. Foto: Arhivo

Skupinska razstava ljubiteljskih likovnih ustvarjalk obiskovalcem in bolnikom klinike Golnik ponuja prerez likovne produkcije, ki je nastala pod vodstvom slikarske šole Marije Mojce Vilar. Razstavljenih je 35 del različnih likovnih zvrsti in motivike, ustvarjenih izpod rok avtoric Bernarde Šifrer, Katarine Trentelj, Urške Rutar, Nine Kokalj in Tatjane Vidic, svoji dve deli pa je prispevala tudi mentorica Vilarjeva. Prazne stene hodnika bolnišnice so tako napolnile vedute poetičnega realizma, barvite impresije in stvaritve abstrahiranih prostorsko osvobojenih likovnih postavitev. Takšna pestrost izražanja potrjuje, da se posameznice slikarstvu posvečajo avtonomno in zavestno. Razstavljanje del v bolnišnici je avtoricam namreč predstavljalo neodpovedljiv izziv, saj s svojimi izbranimi platni preusmerjajo pozornost bolnikov na lepšo in zdravo prihodnost. Ob koncu razstave pa bo vsaka avtorica kliniki Golnik podarila eno od svojih del, ki bodo obarvala dneve in lajšala bolečine bolnikom na onkološkem oddelku. Čut za ljudi in pridih dobrega dejanja je tudi sicer osnovno gonilo ustvarjalk tako v zasebnem življenju kot pri likovnem udejstvovanju. Pri slednjem avtorice vodi tako želja po ustvarjalnosti in potreba po izražanju, kot tudi prijetno druženje in dolgoletna srčna povezanost, ki v okviru slikarske šole bogati njihovega duha in proces osebne rasti.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Nada Šifrer.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Nada Šifrer.

Bernarda Šifrer – Nada iz Preddvora je že vse življenje aktivna ženska, ki se je s svojim delom dokazala po poslovni plati, predvsem pa tam, kjer je v ospredju resnična skrb za ljudi. Nekdaj babica v porodnišnici in medicinska sestra na intenzivnem oddelku interne medicine v bolnišnici, se Nada zadnja leta ukvarja s skrbjo za zdrav način življenja in za zdravo okolje. Z dragocenimi izkušnjami, velikimi idejami, jekleno voljo in levjo vnemo se loteva prostovoljnega dela in humanitarnih akcij, z možem Markom Šifrerjem pa sta tudi znana donatorja. Preko dolgoletnega sodelovanja z bolnišnico Golnik se je Nadi porodila ideja o pomoči in darovanju žarka upanja tudi z likovnega vidika. S svojo zavzetostjo je okužila še ostale učenke slikarske šole in hodnik klinike so kmalu napolnila pisana platna različnih tematik. Čudoviti pejsaži, tihožitja in ostale impresije tako bolnikom kot zaposlenim polepšajo dneve in usmerjajo misli v optimistično prihodnost. In Nada je spet ostala zvesta svojemu imenu, ki podarja upanje.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Urška Rutar.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Urška Rutar.

Urška Rutar iz bližine Polhovega Gradca je pred leti prvič prijela za čopič in začeli so nastajati šopki ter cvetoči travniki. Najbolj jo navdušuje narava, obožuje predvsem lepote Prekmurja in prelepih planin. Njene korenine prenaša na platno in jim podarja dušo, kot je roža planika, vinograd v Prekmurju, Plečnikova cerkev v Bogojini in Polhograjska graščina. Pri naslednjih ustvarjanjih si želi uporabljati oljne barve, da spozna še slikanje z drugačno tehniko in barvami. Pustimo se presenetiti.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Tatjana Vidic.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Tatjana Vidic.

Tatjana Vidic je svoj kreativni nemir na različnih področjih vseskozi uresničevala na poslovnem in v privatnem življenju. Temperament in nenehno iskanje ter uresničevanje novih idej, kjer lahko izrazi svoj jaz, so jo v letu 2008 pripeljale v slikarsko šolo. V ustvarjanju se nikoli ne zadovolji z doseženim, temveč nenehno išče nove izraze v materialih in motivih. Urejeni in natančni motivi pri risbah v svinčniku in oglju, barviti pasteli in eksplozija barv in oblik pri njenih prečudovitih akvarelih pričajo o senzibilnosti in bogatstvu njenega ustvarjalnega jaza.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Nina Kokalj.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Nina Kokalj.

Nina Kokalj kot samostojna novinarka zadovoljuje svojo potrebo po svobodnem izražanju, pri čemer nastaja svojevrsten spoj strasti do premetavanja črk in igranja z estetskimi formami. Nujna esenca njenega vsakdana je zaznavanje lepote, ki jo je preko oblikovanja in fotografije vodila tudi k likovnemu izražanju. Njena usmerjenost k sodobnemu minimalizmu se odseva v akrilnih delih, ki jih ustvarja odvisno od trenutnega navdiha in se ne omejuje z ustaljenimi časovnimi okviri. Če kakšno platno dlje čaka na realizacijo, je to zato, ker je vmes raziskovala in preizkušala svoje ostale domišljijske zamisli.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Katarine Trentelj.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi Katarine Trentelj.

Katarina Trentelj je velika ljubiteljica lepega, slikarsko šolo v ateljeju dipl. slikarke Marije Mojce Vilar obiskuje že peto leto. Pri svojem učenju in raziskovanju duhovnih vrednot se zato zateka k iskanju in izražanju le-teh tudi skozi slikarske poizkuse, saj meni, da je to eden izmed najlepših načinov slaviti lepoto božje narave. Najraje uporablja akrilne barve in svoje motive izbira med cvetjem, soncem, morjem in jih pogumno prenaša na platna. Živi in dela v Domžalah, najraje pa pomaga svojim otrokom in vnukom odrasti v lepe in samostojne ljudi.

V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi mentorica Marija Mojca Vilar.
V sklopu skupinske razstave na Golniku razstavlja tudi mentorica Marija Mojca Vilar.

Marija Mojca Vilar iz Domžal je diplomirala na Visoki strokovni šoli za slikanje v Ljubljani (College for visual arts) pri prof. Darku Slavcu. Že dve desetletji se predstavlja z mnogimi samostojnimi razstavami doma in v tujini, udeležuje se izobraževalnih delavnic in slikarskih srečanj, hkrati pa je tudi zanimiva ilustratorka. Brska po starodavnih mitih, zanima jo duhovnost, proučuje različne religije. Ustvarja v svojem ateljeju v Domžalah, kjer vodi tudi omenjeno slikarsko šolo. V njenem okviru združuje likovne ljubitelje različnega znanja, ki jih druži skupna ljubezen do slikanja v ustvarjalnem okolju srčnih ljudi. Z bogastvom slikarskih vedenj in neizčrpno energijo svojim učencem podaja impulz raziskovalnega duha, predvsem pa ima moč vsak trenutek s svojo prisrčno osebnostjo oviti prostor v razkošje vedrine in vir spoznanj, vibracij in čutenj. Vsak, ki je izkusil vsaj delček te čarobne karizme, se vrača v njen svet.
Deli z ostalimi na Facebook-u

VAŠI KOMENTARJI

komentarji: 0  |  oddaj svoj komentar

Ime: *
Vsebina: *
Prepiši kodo: *(upoštevajte velike in male črke)