OBČINA KRŠKO

Valvasorjev kompleks za 2,5 mio evrov

Sreda, 31.03.2010 ob 12:01  |  avtor: N. K.  |  komentarji: 0
Po celoviti obnovi so slovesno otvorili edinstveno arhitekturno dediščino - Valvasorjev kompleks Krško.Valvasorjev kompleks Krško - ponos Krčanov - slovesno odprt

Valvasorjev kompleks v Krškem so po celoviti obnovi slovesno odprli. Ob veliki množici obiskovalcev, ki so s svojo prisotnostjo počastili znamenitost, sta se dogodka udeležila tudi polkovnik Egon Ehrlich in dr. Franc Alfonz Mahnert, Valvasorjeva vnuka v šestem in devetem kolenu.

Raznovrstne dejavnosti in vsebine, v tej edinstveni arhitekturni dediščini bodo turistično obogatile tako mesto kot celotno regijo. Mestni muzej Krško bo mogoče obiskati od torka do sobote med 12. in 18. uro.

Valvasorjev kompleks, ki skupaj s Hočevarjevim trgom in z obema fakultetama zaokrožuje upravno in izobraževalno središče mesta, je sestavljen iz treh hiš, Valvasorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove, ki arhitekturno pomenijo najkakovostnejši zgodovinski del mesta, njihovi prebivalci pa so pomembno zaznamovali preteklost in so osnova za načrtovanje prihodnosti. V gledališki uprizoritvi so Janez Vajkard Valvasor, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin in Josipina Hočevar zanimivo pozdravili tudi prve obiskovalce.Vsebinska zasnova - Mestni muzej Krško
Del prostorov bo namenjen kulturnim dejavnostim, del pa storitvenim. Med slednjimi se umeščajo mestna kavarna, turistično-informacijski center, informacijska pisarna zavoda za varstvo kulturne dediščine, pisarna javnega sklada za kulturne dejavnosti, prostori društev s področja likovnega ustvarjanja, Mladinski center. Nadstropje in podstrešje je namenjeno Mestnemu muzeju Krško, ki ga je kot enoto Kulturnega doma ustanovila Občina Krško. Muzej bo postopoma napolnil prostore s stalnimi zbirkami, kot prva pa je v Valvasorjevi hiši svoje mesto dobila zbirka akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička. Valvasorjevo življenje bo prikazano skozi njegove krške predmete, ob otvoritvi pa so si prvi obiskovalci že lahko ogledali tudi faksimile grafične zbirke poimenovane Iconotheca Valavsoriana, ki jo hrani Valvasorjeva knjižnica Krško. Učitelju Adamu Bohoriču in njegovemu učencu Juriju Dalmatinu, utemeljiteljema slovenskega jezika, bo namenjeno nadstropje Jarnovičeve hiše, ki se nadaljuje z zgodbami o razvoju mesta z obrtmi in industrijo. Med prve gospodarstvenice na Slovenskem pa lahko štejemo tudi Krčanko Josipino Hočevar, ki je kot mecenka omogočila številne dosežke mesta v drugi polovici 19. stoletja. Mestni muzej bodo bogatile tudi občasne razstave.

Potek obnove
Občina Krško je leta 1993 območje razglasila za kulturni in zgodovinski spomenik ter hkrati poskrbela za konservatorsko in projektno dokumentacijo za prenovo vseh treh hiš. Celota je dobila ime Valvasorjev kompleks. Zaradi skromnih finančnih sredstev so bila v letih 1998-2001 dela omejena zgolj na delno sanacijo temeljev in zidov, v letu 2004 pa je bila statična sanacija objekta Valvasorjeva hiša končana, zamenjana pa tudi strešna kritina s čimer je bilo preprečeno propadanje Valvasorjeve hiše.

Intenzivna leto in pol trajajoča prenova Valvasorjevega kompleksa se je začela leta jeseni 2008. Valvasorjeva hiša je danes prenovljena v izvirni podobi, prav tako tudi najstarejši in najkvalitetnejši del Jarnovičeve hiše, medtem ko Kaplanove hiše po poškodbah v neurju leta 2004 ni bilo več mogoče rešiti in je bila ponovno pozidana z vključitvijo najpomembnejših originalnih elementov.Finančni viri in vrednost investicije
Izvedba 2,5 mio evrov vredne investicije je potekala s pomočjo sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«. Iz tega naslova je bil projekt sofinanciran z 950.000 evri, 90.000 evrov je zagotovilo Ministrstvo za kulturo, ostalo pa Občina Krško.

Del sredstev, 123.401 evrov, za postavitev zbirk o Valvasorjevem življenju, o življenju mesta v 18. stoletju in o medičarstvu in lectarstvu je Občina Krško pridobila tudi iz Programa čezmejnega sodelovanja OP IPA: Slovenija - Hrvaška 2007-2013 iz naslova projekta z akronimom »Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom«.

Za obnovo v letih 1998-2004 je bilo namenjenih 439.166 evrov. Delež Ministrstva za kulturo je znašal 137.500 evrov, ostalo pa je zagotovila Občina Krško.
Deli z ostalimi na Facebook-u

VAŠI KOMENTARJI

komentarji: 0  |  oddaj svoj komentar

Ime: *
Vsebina: *
Prepiši kodo: *(upoštevajte velike in male črke)